Acrylverf/ olieverf

Materiaal:

Deze twee materialen staan samengevoegd, hoewel ze behoorlijk schelen zowel in samenstelling als in verwerking. Olieverf bestaat al sinds de 15e eeuw (Jan van Eijck) en sinds midden 19e eeuw ook in tubes, waardoor schilders het mee konden nemen naar buiten. Zoals de naam zegt is het een verfsoort op oliebasis, dus een verfpigment (kleurpoeder) wordt vermengd tot een “papje” met lijnolie. Kenmerk van deze verfsoort is dat hij heel lang nat blijft en dat er dus ook heel lang veranderingen en verbeteringen in kunnen worden aangebracht. Ander kenmerk is  dat hij een prachtige glans geeft aan het schilderij. Vrijwel iedere kleur(nuance)  is met olieverf te verkrijgen. Eeuwenlang is olieverf dé verfsoort voor schilderijen geweest.

Acrylverf is een synthetische verfsoort op waterbasis. Er wordt een redelijk snelle werkwijze voor vereist, omdat bij te lang wachten -heel anders dan bij olieverf dus - de verfhuid verandert in een soort taaie plasticlaag. Materiaal zoals kwasten, paletmessen en paletten kunnen dus wel met water worden schoongemaakt als er niet te lang wordt gewacht. Qua kleur kan ook bij deze verfsoort vrijwel iedere nuance worden gemaakt.

Technieken:

Bij beide soorten wordt er zowel met kwasten (hardharig), penselen (zachtharig) als met b.v. de vingers, handen en paletmessen gewerkt. Ieder van deze hulpmiddelen laat natuurlijk typerende sporen na en dat maakt dan meteen deel uit van de techniek.

Natuurlijk kan er ook met verdunnende vloeistoffen worden gewerkt, waardoor een meer aquarelachtig karakter ontstaat( bij acryl water en bij olieverf olie of terpentijn). Het aantal mogelijkheden is eigenlijk onbeperkt als je denkt aan het aanbrengen van “sporen “ m.b.v.vingers, sponzen, krabben in de natte verf met de achterkant van de kwast, afdrukken van textielstructuren, enz. Iedereen die met deze verfsoorten werkt, ontdekt daarbij wel zijn eigen “handschrift’” . Datzelfde geldt uiteraard ook voor het direct met de kwast opbrengen van de verf waarbij een streep- een veeg- of b.v. een stippelstructuur ontstaat. (denk b.v. maar aan de Impressionisten of de Pointillisten ).